12/11/10

Αλίμονο μας αν είχαμε τον ΔΗΣΥ να χειριστεί την Κρίση…

Άρθρο - 8 Νοεμβρίου 2010
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων ιδεών και προσεγγίσεων. Είναι οπαδός ακριβώς αυτής της φιλοσοφίας που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση αφού όπως έχει αποδεικτή στην πράξη δεν υπήρχε ο απαιτούμενος κρατικός παρεμβατισμός για να ελέγξει και να αποτρέψει επικίνδυνες μεθοδεύσεις. Αυτόν ακριβώς τον κρατικό έλεγχο επιστράτευσαν και επιστρατεύουν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλά και άλλοι ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτρέψουν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα οικονομικής κατάρρευσης. Δυστυχώς, στον ΔΗΣΥ δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από αυτά τα γεγονότα και συνεχίζουν να μας σερβίρουν λαϊκίστικες ατάκες όπως ¨κράτος επιχειρηματίας¨ και άλλα.
Προσθήκη  εικόνας
Ευτυχώς, που τούτη την ώρα που η Κύπρος δέχεται τις αρνητικές επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην Προεδρεία βρίσκεται ο Δημήτρης Χριστόφιας. Αλίμονο μας εάν ο ΔΗΣΥ ήταν στην εξουσία για να διαχειριστή αυτή την δύσκολη κατάσταση. Το παρελθόν της δικής τους διακυβέρνησης είναι γεμάτο πικρές εμπειρίες, οι οποίες διαδραματίστηκαν σε ομαλές οικονομικές συνθήκες και όχι εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αρκεί κάποιος να θυμηθεί πως διαχειρίστηκαν το ΧΑΚ, πως ήθελαν να επενδύσουν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Χρηματιστήριο, πως φόρτωσαν τις αερογραμμές του τόπου με υπερέξοδα, και άλλα πολλά. Είναι σίγουρο ότι θα εκμεταλλεύονταν την κρίση και θα την χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι για να περάσει ο πλούτος του κράτους στα χέρια των ιδιωτών. Δηλαδή θα υλοποιούσαν τις διαχρονικές τους επιδιώξεις για ιδιωτικοποίηση των πάντων δίνοντας έτσι πολύ περισσότερα στους κεφαλαιοκράτες αφού στην ουσία αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απόφαση τους να μην φορολογηθούν έστω και με το ελάχιστο οι επιχειρηματίες αφήνοντας έτσι να πληρώσει μόνο ο λαός τις συνέπειες της κρίσης.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά, σε τέτοιες συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την ψυχολογία του καταναλωτή όσο και για την ψυχολογία του επενδυτή. Δυστυχώς, ο ΔΗΣΥ με την συμπαράσταση τόσο των πλείστων ΜΜΕ όσο και βουλευτών από άλλα κόμματα που αντιπαθούν μόνιμα την παρούσα Κυβέρνηση, έχουν καταφέρει να σπείρουν παντού τον πανικό. Ακόμη και όταν αυτή η Κυβέρνηση καταφέρνει να ελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό προσπαθούν με κάθε τρόπο να θέσουν εμπόδια αδιαφορώντας για το γεγονός ότι στην ουσία πλήττουν την ίδια την Κυπριακή οικονομία.

Δεν χάνουν ευκαιρία να λαϊκίσουν και να επικαλεστούν ακόμη και την αύξηση στην ανεργία. Από την άλλη τάσσονται υπέρ του 63ου έτους συνταξιοδότησης αδιαφορώντας για τις φωνές των νέων που επικαλούνται ακριβώς αυτή την ίδια την αύξηση των νέων στην ανεργία. Εκμεταλλεύονται την άγνοια του απλού κόσμου και με την βοήθεια μη αντικειμενικών μέσων ενημέρωσης μηδενίζουν τα πάντα. Έχουν επιλέξει τον συνεχή αρνητισμό με μοναδικό σκοπό να πληγεί η Κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Αντί να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να συμβάλλουν στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα και παρενέργειες αφού προτεραιότητα τους είναι οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτή η Κυβέρνηση πέραν των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης έχει να αντιμετωπίσει και πολλά διαχρονικά ζητήματα τα οποία απέτυχαν ή φοβήθηκαν να αγγίξουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις π.χ. Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες η Κυβέρνηση Χριστόφια έδωσε λύσεις σε πολλά ζητήματα και έδωσε επιδόματα και παροχές που ίσως να αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο.

Αυτή η Κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο και μέσα σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια είναι φυσικό να υπάρξουν και λάθη και παραλήψεις. Το πρωτάκουστο όμως, είναι αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα π.χ. Κυπριακές Αερογραμμές & Eurocypria, να βγαίνουν σήμερα και να κατηγορούν για απραξία και να δίνουν συμβουλές. Δυστυχώς, και εδώ υπάρχει μια δυνατή δόση λαϊκισμού η οποία παραπληροφορεί και αποκρύβει την πραγματική ουσία που δεν είναι άλλη από την καλόπιστη προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξεύρει λύσεις μέσα από τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν στις διεθνείς αερομεταφορές.

Θα πρέπει επιτέλους όλοι οι Δόκτορες στον λαϊκισμό, στον μηδενισμό και την κινδυνολογία να αντιληφθούν ότι τα ποσοστά που θα πάρουν στις βουλευτικές αλλά και οι σχεδιασμοί τους για τις επόμενες Προεδρικές έχουν πολύ λιγότερη σημασία από το καλό της Κυπριακής Οικονομίας.

Ο ΔΗΣΥ διαθέτει πολλούς τέτοιους Δόκτορες και αλίμονο μας αν είχαμε αυτούς να χειριστούν την κρίση…

Μιχάλης Κ. Πούρος