28/11/12

Για ένα Νοσοκομείο πιο φιλικό προς τον επισκέπτη…




Πρόσφατα χρειάστηκε να επισκεφθώ το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και πραγματικά, δεν είναι τυχαίο που πολλοί το έχουν αποκαλέσει Νοσοκομείο – Λαβύρινθο. Χαριτολογώντας κάποιος είπε ότι βοηθά στο περπάτημα ο σχεδιασμός του και κάποιος άλλος «αναζητούσε» GPS (Global Positioning System).



Δεν έχω αντιληφθεί γιατί θα έπρεπε να απλωθεί αυτό το οικοδόμημα και να καλύψει τόση μεγάλη έκταση. Τα πλείστα σύγχρονα Νοσοκομεία που βλέπουμε στο εξωτερικό χρησιμοποιούν το ύψος για τον σχεδιασμό του κτιρίου και όχι το πλάτος. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να διορθώσει σήμερα αλλά τουλάχιστον να γίνουν ενέργειες να βοηθηθεί ο επισκέπτης:


1. Η υποδοχή του Νοσοκομείου χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.


2. Θα μπορούσε η τεχνολογία να βοηθήσει ποικιλοτρόπως στην πληροφόρηση των επισκεπτών.


3. Επιβάλλεται η δημιουργία προσωπικών χαρτών για εντοπισμό του κάθε ιατρικού τμήματος. Αυτοί οι χάρτες θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι και στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου για εκτύπωση (παράδειγμα η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου).


4. Οι σημάνσεις στο κτίριο χρειάζονται επανατοποθέτηση ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά τον σκοπό τους.


Θεωρώ ότι οι πιο πάνω εισηγήσεις μπορούν να βοηθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε το Νοσοκομείο Λευκωσίας να γίνει τουλάχιστον έτσι, πιο φιλικό προς τον επισκέπτη.


Μιχάλης Κ. Πούρος