28/4/10

Η Ατμοπλοϊκή Σύνδεση της Κύπρου…

Άρθρο - 28 Απριλίου 2010
Αναμφίβολα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την τέφρα του ηφαιστείου στην Ισλανδία θα ήταν πολλαπλάσια εάν δεν υπήρχαν και άλλες επιλογές διακίνησης από και προς μια χώρα. Πολλοί ταξιδιώτες κατέφυγαν σε άλλες λύσεις όπως αυτή του τρένου, του πλοίου ή/και του αυτοκινήτου.

Δυστυχώς, στην Κύπρο δεν έχουμε προωθήσει στον βαθμό που θα έπρεπε την ατμοπλοϊκή σύνδεση από και προς το νησί ώστε να αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή από την εναέρια σύνδεση. Είναι λυπηρό να μην έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια να προσφέρουμε στο επιβατικό κοινό την επιλογή να μπορεί να ταξιδέψει ατμοπλοϊκώς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο μέσω των καλοκαιρινών οργανωμένων κρουαζιέρων.

Θεωρώ ότι επιβάλλεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση στο θέμα αυτό αρχίζοντας από την υποδομή των λιμανιών μας. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι στις βιομηχανικές περιοχές μπορεί κάποιος να βρει καλύτερη κατασκευή από το Λιμάνι Λεμεσού το οποίο μοιάζει περισσότερο με αποθήκη παρά με χώρο υποδοχής επιβατών. Η Κύπρος του 21ου αιώνα πρέπει να δημιουργήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις ώστε να μπορούμε να υποδεχόμαστε ολόχρονα μεγάλα κρουαζιερόπλοια αλλά και να ελκύσουμε εταιρείες, να συμπεριλάβουν την Κύπρο στα δρομολόγια τους πάνω σε μόνιμη βάση. Τα οφέλη θα είναι πολλά τόσο για τον τουρισμό αλλά και για την οικονομία γενικότερα.

Συνεπώς, θα πρέπει οι όποιοι σχεδιασμοί να επισπευσθούν ώστε επιτέλους να συνδέσουμε και ατμοπλοϊκώς την Κύπρο με τον υπόλοιπο κόσμο. Ήδη έχουμε καθυστέρηση πάρα πολύ και ευελπιστώ ότι σύντομα θα αρχίσουν τα έργα για νέα λιμάνια που θα μας δείχνουν το μέλλον και όχι το παρελθόν…

Μιχάλης Κ. Πούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: