2/12/11

Ένας Αρχιεπίσκοπος που απογοητεύει…


Είναι ξεκάθαρο αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ότι στην Νήσο Κύπρο δεν έχουμε απλά ένα Αρχιεπίσκοπο. Έχουμε ένα άνθρωπο ο όποιος με τις ομιλίες του, τα κηρύγματα αλλά και τις πράξεις του συμπεριφέρεται σαν ένας αυτοβαπτιζόμενος Εθνάρχης. Eνώ έχει την απαίτηση, οι πολιτικοί να μην επεμβαίνουν στα της Εκκλησίας, αυτός θεώρει ότι είναι υπεράνω όλων και δικαιούται να επεμβαίνει παντού, και σε κάθε πολιτικό ζήτημα. Το παραμύθι ότι μόνο για το Εθνικό ζήτημα ενδιαφέρεται δεν μπορεί να σταθεί πλέον σαν επιχείρημα. Δημιουργεί τεράστια ζημιά, αφού οι ακραίες απόψεις του μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια από τα οποία μόνο η Τουρκία θα βγει κερδισμένη δίνοντας της στο πιάτο το τέλειο άλλοθι για την οριστική διχοτόμηση.
 
Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη και με τα τελευταία γεγονότα για την εκλογή του Μητροπολίτη Κερύνειας, τα οποία μόνο ως γελοιότητες μπορούν να χαρακτηριστούν. Ενώ έφερε τον απλό κόσμο να ψηφίσει δημοκρατικά, ο Αρχιεπίσκοπος με τις τοποθετήσεις του ουσιαστικά εξουδετέρωνε το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών, προετοιμάζοντας το έδαφος ότι στο τέλος, θα γίνει Μητροπολίτης αυτός που θα επιλέξει αυτός γιατί απλά αυτός ξέρει καλύτερα από τους απλούς θνητούς.
 
Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και υποσχέσεις που δίνει δεν τις τηρεί. Είχε υποσχεθεί ότι η εκκλησία θα συνεισφέρει και αυτή για την οικονομία αλλά μέχρι στιγμής ως Ηγέτης της Κυπριακής Εκκλησίας δεν έχει ανακοινώσει τίποτα και τα λόγια δεν έγιναν πράξη. Κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα, αδιαφορώντας ότι θα μπορούσε να πάρει μια πρωτοβουλία, αφού ο τόπος έχει πραγματική ανάγκη από τον τεράστιο συσσωρευμένο πλούτο της Εκκλησίας αλλά και από την πολύ μεγάλη κτηματική της περιουσία. Αντί αυτού συνεχίζουν απρόσκοπτα οι τεράστιες σπατάλες σε μεγαλοπρεπείς χλιδάτους ναούς.
 
Όμως, η μεγάλη μου περιέργεια είναι αν τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ θα κρατήσει την υπόσχεση του ότι θα είναι Αρχιεπίσκοπος για 5 χρόνια λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι η κάθε υπόσχεση είναι ιερή. Χωρίς να έχω μεγάλες προσδοκίες, για να δούμε αν ο Αρχιεπίσκοπος θα συνεχίσει να απογοητεύει…
 
Μιχάλης Κ. Πούρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: