19/6/09

Μπροστά από τα 3 συνθήματα των Προεδρικών Εκλογών 08


Άρθρο που στάληκε στον Τύπο τον Ιανουάριο 2007

Η Επικοινωνιακή Στρατηγική σε κάθε εκλογική μάχη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για κάθε επιτελείο. Τα χρώματα, το ύφος, η διαφήμιση μαζί με πολλά άλλα εργαλεία συνθέτουν την επικοινωνιακή προσπάθεια του κάθε επιτελείου για άντληση ψήφων.

Τα συνθήματα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια ως προς το να υπάρχει ολοκληρωμένη και ομοιόμορφη εικόνα. Επιπλέον, τα συνθήματα είναι η ομπρέλα της όλης φιλοσοφίας και πολιτικής που εκπέμπει και αντιπροσωπεύει ο κάθε υποψήφιος.

Θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρον να σχολιαστούν τα συνθήματα που επέλεξαν να έχουν τα επιτελεία των Υποψηφίων γιατί μέσα από αυτά προκύπτει ξεκάθαρα και ο τομέας που θέλουν να δώσουν έμφαση. Επίσης, αναλύοντας τα συνθήματα των εκλογών μπορούν να εξαχθούν πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά συμπεράσματα.

Μπροστά μας έχουν παρουσιαστεί τα εξής τρία συνθήματα:
Υπεύθυνη Δύναμη του Ιωάννη Κασουλίδη
Επιλογή Εμπιστοσύνης του Τάσσου Παπαδόπουλου
Πολιτική Ενότητας και Ανθρωπιάς του Δημήτρη Χριστόφια

Αρχίζοντας με την Υπεύθυνη Δύναμη του Ιωάννη Κασουλίδη εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι το σύνθημα δεν ταιριάζει με τον Υποψήφιο ο οποίος δεν εκπέμπει δυναμική. Είναι εμφανές ότι ο κος. Κασουλίδης βασίζεται πολύ περισσότερο από κάθε άλλο υποψήφιο στους επικοινωνιολόγους οι οποίοι τον καθοδηγούν βήμα προς βήμα. Οι ίδιοι επικοινωνιολόγοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να παρουσιάσουν τον Υποψήφιό τους ως αντιπρόσωπο του εκσυγχρονισμού μέσα από τεχνικές που θυμίζουν Αμερικάνικες προεκλογικές εκστρατείες αλλά και σκηνικά που από το πολύ γρασίδι, εμένα προσωπικά μου θυμίζουν συνέδρια κηπουρικής.

Επιπρόσθετα, ο κος. Κασουλίδης επιμελώς αποφεύγει τις ευθύνες του παρελθόντος. Είναι εμφανής η προσπάθεια να μην συνδέεται η παρούσα εικόνα του Υποψήφιου για την Προεδρία, με την εικόνα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, γιατί αυτό παραπέμπει στους χειρισμούς που έγιναν τότε και έφεραν τα πρώτα Σχέδια Αννάν. Ενώ η επικοινωνιακή προσπάθεια του κου. Κασουλίδη στην αρχή βαφτίστηκε σαν ανεξάρτητη υπερκομματική υποψηφιότητα στην πορεία αναγκαστικά λόγω χαμηλών ποσοστών, αποκαλύφθηκε το αυτονόητο και η πραγματικότητα ότι δηλαδή πρόκειται για μια Συναγερμική υποψηφιότητα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έμμεσα παρουσιάζεται ότι βρίσκεται στην σκιά του κου. Αναστασιάδη. Ο κος. Κασουλίδης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και συνεπώς επικοινωνιακά τουλάχιστον ένα άλλο σύνθημα θα ήταν πιο εύστοχο.

Το σύνθημα του κου. Τάσσου Παπαδόπουλου Επιλογή Εμπιστοσύνης, είναι βασισμένο στην κινδυνολογία που έχει επιλέξει το εν λόγω επιτελείο για να κερδίσει ψήφους. Είναι συνεχής η προσπάθεια να περάσουν το μήνυμα ότι εάν δεν επανεκλεγεί ο κος Παπαδόπουλος τότε θα έρθει η καταστροφή. Το επιτελείο του κου. Παπαδόπουλου προσπαθεί αγωνιωδώς να μας πείσει ότι ο Υποψήφιος τους είναι η μόνη έμπιστη επιλογή για την σωτηρία της Κύπρου επιμένοντας να οικειοποιούνται το 76% του λαού που είπε Όχι στο δημοψήφισμα του 2004. Ναι ενώ έχουμε μπει στο 2008, αυτοί έχουν μείνει κολλημένοι στο Όχι του 2004 αφού για αυτούς ο χρόνος σταμάτησε τότε. Η μετά-δημοψηφισμάτων διαχείριση του Όχι από το κ. Παπαδόπουλο ήταν η χείριστη των περιστάσεων. Συνεπώς, ο κόσμος έχει κρίση για να κρίνει εάν ο νυν Πρόεδρος αποτελεί την έμπιστη επιλογή για εξεύρεση λύσης.

Δυστυχώς, για τον κύριο Παπαδόπουλο ο κόσμος έχει και μνήμη για να συγκρίνει τι έλεγε το 2003 και τι πραγματικά έπραξε. Οι διαφημίσεις το είπαμε το κάναμε λεν την μισή αλήθεια αφού πολλά σημαντικά που είπαν είτε δεν τα έπραξαν είτε έπραξαν τα αντίθετα από αυτά που συμφώνησαν στο προεκλογικό πρόγραμμα. Ένας ο οποίος επικαλείται την λέξη εμπιστοσύνη τουλάχιστον αυτά που συμφωνεί με τους συνεργάτες του τα τηρεί π.χ. το όριο αφυπηρέτησης. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με πράξεις και όχι με συνθήματα. Άρα το σύνθημα που έχει επιλεγεί σε αυτή την περίπτωση είναι τουλάχιστον πολιτικά άστοχο και επικοινωνιακά αδύνατο.

Το σύνθημα της εκστρατείας του Δημήτρη Χριστόφια Πολιτική Ενότητας και Ανθρωπιάς ταιριάζει πραγματικά και κρίνεται εύστοχο και πετυχημένο αφού αποδίδει απλά την πραγματική εικόνα. Η μέχρι σήμερα πολιτική που υποστήριζε και υποστηρίζει ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει στο επίκεντρο της, τον απλό άνθρωπο πάντα επιδιώκοντας φιλολαϊκή πολιτική για να ευημερεί η κοινωνία και όχι οι αριθμοί.

Ναι, ο Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί να ενώσει μέσα από την προσωπικότητα που διαθέτει. Το έχει αποδείξει και από την μέχρι τώρα θητεία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων ότι επιδιώκει πάντα την συναίνεση και την συλλογικότητα. Άλλωστε το έχει δηλώσει ότι το Εθνικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία του θα αποκτήσει μια νέα δυναμική. Επίσης, έχει δηλώσει ότι στο δικό του Υπουργικό Συμβούλιο θα μετέχουν άτομα ευρείας αποδοχής. Διαχρονικά πολλές δημοσκοπήσεις το έχουν κατατάξει όχι τυχαία, ως τον πιο αγαπητό πολιτικό ηγέτη. Επιπλέον, το γεγονός ότι έχει αποδεδειγμένα τις πιο στενές σχέσεις με του Τουρκοκύπριους, αυτό σημαίνει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει πραγματική ενότητα ολόκληρου του Κυπριακού λαού Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Βάση των πιο πάνω το πρώτο μέρος του συνθήματος, Πολιτική Ενότητας αποδεικνύεται ως εύστοχο αλλά και επικοινωνιακά δυνατό ιδιαίτερα στα μηνύματα που αφορούν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος του συνθήματος που αφορά την ανθρωπιά, οι πράξεις και η ιστορία του Δημήτρη Χριστόφια μιλούν από μόνες τους. Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει αποδείξει πολλές φορές την μεγάλη ευαισθησία που έχει σε θέματα κοινωνικής αδικίας. Η αγάπη του για τον απλό άνθρωπο, τον εργάτη, τον συνταξιούχο, η έγνοια του για το μέλλον της νεολαίας αλλά και το μαράζι του για την μοιρασμένη Κύπρο φαίνονται έμπρακτα μέσα από τους πολυετής αγώνες που έχει δώσει μέσα από το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα.

Η Πολιτική Ενότητας και ανθρωπιάς είναι ένα σύνθημα πολύ αποτελεσματικό αφού βασίζεται στην γνησιότητα που εκπέμπει και αντιπροσωπεύει ο Δημήτρης Χριστόφιας. Επικοινωνιακά καταφέρνει να περάσει τα σημεία που θέλει να δώσει έμφαση το επιτελείο του. Θα κυβερνήσει συναινετικά μακριά από συγκρουσιακές καταστάσεις για αύξηση των προοπτικών επίλυσης του Κυπριακού, όπως επίσης θα κυβερνήσει φιλολαϊκά έχοντας πάντα στο επίκεντρο του τον απλό άνθρωπο.

Καταληκτικά πιστεύω ότι το σύνθημα του Δημήτρη Χριστόφια είναι αυτό που επικοινωνιακά τουλάχιστον κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι ένα σύνθημα που δεσμεύετε εφικτά πράγματα, γνωρίζοντας ποιος τα υπόσχεται. Συνεπώς η αξία στο σύνθημα έχει να κάνει και με την αξία, τα προσόντα, την προσωπικότητα αλλά και τον χαρακτήρα του ίδιου του Δημήτρη Χριστόφια.

Μιχάλης Κ. Πούρος
Μέλος της Σ.Ε. ΑΚΕΛ Δαλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: