19/6/09

Κατηγορήθηκε Γραπτώς και Αφέθηκε Ελεύθερος…


Άρθρο 13 Νοεμβρίου 2008
Η φράση «Κατηγορήθηκε Γραπτώς και Αφέθηκε Ελεύθερος» αποτελεί μια συχνή αναφορά στις ειδήσεις, μετά την επιτυχή σύλληψη κάποιων οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους έχουν παρανομήσει. Αντιλαμβάνομαι ότι για μικρά παραπτώματα ίσως να ευσταθή η πιο πάνω φράση αλλά για σοβαρά αδικήματα μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην λογική ενός σωστού αποτρεπτικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα διαβάζω στην εφημερίδα ότι σε επεισόδια που έγιναν πρόσφατα κάποιοι βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας 18 συνολικά κατηγορίες που αφορούν: «επίθεση κατά αστυνομικών, πρόκληση ζημιάς σε αθλητικές εγκαταστάσεις, πρόκληση πυρκαγιάς και κακόβουλης βλάβης, συμπλοκή κι επίθεση, χρησιμοποίηση επικίνδυνων οργάνων, καθώς και παρακώλυση της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα». Πιο κάτω διαβάζω ότι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι για να καλεστούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Και ερωτώ, τι πρέπει να γίνει για να ληφθούν πραγματικά δραστικά μέτρα για αποτροπή.

Τελικά ο κάθε Κύπριος γνωρίζει ότι εάν παρανομήσει και δεν πρόκειται για δολοφονία τότε κατά πάσα πιθανότητα θα «Κατηγορηθεί Γραπτώς και θα Αφέθει Ελεύθερος». Ύστερα απορούμε μεταξύ άλλων:
γιατί ο Κύπριος παρκάρει πάνω στα πεζοδρόμια,
γιατί οδηγά το αυτοκίνητο του σαν να είναι πύραυλος,
γιατί ρίχνει σκουπίδια όπου φτάσει
και γιατί, ούτε σε μια γραμμή δεν μπορεί να σταθεί.

Η απάντηση απλή. Υπάρχει απειθαρχία σε όλους τους τομείς της ζωής μας και αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ατιμωρησία που υπάρχει. Η επιείκεια που δείχνουμε σε σοβαρά παραπτώματα ίσως και να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Άλλωστε αξίζει να ερευνήσουμε εάν και σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν την φράση «Κατηγορήθηκε Γραπτώς και Αφέθηκε Ελεύθερος».

Μιχάλης Κ. Πούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: