26/6/09

Η ακάθαρτη Κύπρος…

Άρθρο - 25 Ιουνίου 2009
Βλέπω τα συνεργεία των Τοπικών Αρχών να κόβουν τα χόρτα στις άκρες των δρόμων και να ξεπροβάλλουν τα σκουπίδια που έριξαν οι ασυνείδητοι οδηγοί και όχι μόνο. Φεύγουν τα χόρτα ,«ξεφυτρώνουν» τα σκουπίδια. Αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στην Κύπρο του 21ου αιώνα, στην Κύπρο των 10,000 χρόνων ιστορίας.

Δυστυχώς, ως χώρα παραμένουμε ακάθαρτη κάτι που ντροπιάζει τον Πολιτισμό μας αλλά και την εικόνα που παρουσιάζουμε στους ξένους επισκέπτες. Αν βρίσκεσαι στο δρόμο βλέπεις τον μπροστινό οδηγό να πετά το πακέτο των τσιγάρων ή το άδειο μπουκκάλι έξω από το παράθυρο. Αν είσαι στην παραλία είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις παντού, θάψιμο αποτσίγαρων στην άμμο και καταντήσαμε αντί τα παιδία μας να παίζουν με την άμμο να παίζουν με τα αποτσίγαρα. Όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεις σκουπίδια σε δημόσιους χώρους.

Είναι ένα θέμα το οποίο, το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και είναι καιρός να το βαλουμε μπροστά μας, σαν πρώτη και κύρια προτεραιότητα. Η ρύπανση των δημόσιων χώρων και η σταδιακή καταστροφή του Κυπριακού Φυσικού Περιβάλλοντος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, μεθοδικά, οργανωμένα, ομοιόμορφα, αλλά και αποτελεσματικά.

Θεωρώ ότι για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να δώσουν έμφαση στους τρείς πιο κάτω άξωνες:

1. ΑΠΟΤΡΟΠΗ – Εάν ρίξεις ένα αποτσίγαρο κάτω στην Βιέννη σίγουρα δεν θα έχεις την ίδια αντιμετώπιση που θα έχεις στην Κύπρο αφού εδώ η Αστυνομία μας έδειξε ότι δεν έχει την διάθεση αλλά ούτε και την βούληση να καταγγείλει ασυνήδειτους πολίτες. Νόμοι υπάρχουν, εκεί όμως που υστερούμε είναι στην εφαρμογή των νόμων. Θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιεύσει η Κυπριακή Αστυνομία πόσες καταγγελίες έκανε τα περασμένα χρόνια για οδηγούς που ρυπαίνουν τους δρόμους μας; Εμείς τους βλέπουμε καθημερινά, αυτοί δεν τους βλέπουν;
2. ΠΡΟΛΗΨΗ – Εδώ θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού από όλες τις αρμόδιες αρχές. Έξυπνες διαφημιστικές εκστρατείες μπορούν να περάσουν ένα δυναμικό έξυπνο μήνυμα για αλλαγή της σημερινής νοοτροπίας. Επιπλέον θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα σχολεία μας.
3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ – Οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να στελεχώσουν και να ενισχύσουν τις ομάδες/συνεργεία προσωπικού που καθαρίζουν δρόμους και παραλίες σε συνεχή και καθημερινή βάση. Η καθαριότητα δικαιούται μεγαλύτερα κονδύλια γιατί στο τέλος της ημέρας, τί τα θέλουμε τα μνημεία και τα μέγαρα εάν γύρω από αυτά ο χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια.
Συνεπώς, τρόποι υπάρχουν για να βελτιωθεί η κατάσταση, φτάνει να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση για πάταξη του φανομένου και αλλαγή στην σημερινή νοοτροπία. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να μπορούμε να μιλούμε για μια Καθαρή Κύπρο. Σήμερα δεν μπορούμε να μιλούμε για εξελιγμένη και ευημερούσα Κύπρο που στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό, την στιγμή που η ύπαιθρος, οι παραλίες μας και οι δρόμοι μας «διακοσμούνται» με σκουπίδια. Άλλωστε δεν είναι αρκετό να λέμε ότι αγάπαμε την Κύπρο, αλλά θα πρέπει να το εννοούμε και να το δείχνουμε με έργα και με πράξεις.

Μιχάλης Κ. Πούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: