19/6/09

Πρώτα Ψηφίζουμε, Μετά Παραλία…

Άρθρο - Μάιος 2009
Οι Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού όλοι είμαστε μάρτυρες των σημαντικών αποφάσεων που παίρνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν πρέπει να «διαπρέψουμε» και πάλι με την απουσία μας. Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν τις παραλίες από το να θυσιάσουν έστω λίγο χρόνο να εξασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον.

Ανοίγοντας το λεξικό για να μάθω περισσότερα για την λέξει αδιαφορία διαπίστωσα ότι βρίσκεται ως συνώνυμο με λέξεις όπως είναι η αμέλεια, η απάθεια, η ασυγκινησία, η αναισθησία. Η αδιαφορία περιγράφετε ως η έλλειψη ενδιαφέροντος και η μη αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα.
Με τραγική αδιαφορία διακατέχονται όσοι εκφράζονται όλο και πιο συχνά ότι δεν θα παν να ψηφίσουν. Η απάντηση μου σε τέτοιες απόψεις είναι η εξής:

Θεωρώ ως υποχρέωση του κάθε Κύπριου/ας που ονομάζεται πολίτης να εκτελεί το χρέος του απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως υποχρεωτικά έχουμε ταυτότητες ή διαβατήρια έτσι και η ψήφος του κάθε πολίτη είναι αναγκαία για να εννοούμε αυτά που λέμε περί Δημοκρατίας. Ως πολιτογραφημένα μέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου. Πρόκειται λοιπόν για δικαίωμα που κέρδισε και διεκδίκησε ο κάθε λαός ώστε να υπάρχει πραγματική δημοκρατία σε μια χώρα. Άρνηση στην ψήφο είναι άρνηση στην δημοκρατία γυρίζοντας την πλάτη στους θεσμούς της ίδιας μας της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

Η Κύπρος έχει κερδίσει με αγώνες και θυσίες την Δημοκρατία της, και δεν πρέπει να γυρνούμε την πλάτη σε αυτούς που θυσιάστηκαν για αυτήν. Η ψηφοφορία στις εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να την βλέπουμε. Όλοι έχουμε υποχρέωση να ψηφίζουμε και αλίμονο μας εάν επιτρέψουμε να κυριαρχήσει στην ημικατεχόμενη Κύπρο μας, η άγνοια και η αδιαφορία.

Άλλωστε βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α και Μ. Βρετανία όπου εκεί έχουν προαιρετική ψηφοφορία και έχουν ενθαρρύνει τον κόσμο να ζει μέσα στην αδιαφορία και στην άγνοια. Εκεί που οι κυβερνήσεις θέλουν να υπνωτίζουν τον λαό, προτάσσουν την προαιρετική ψηφοφορία τάχατες για θέματα "Ελευθερίας".

Σε αυτές της εκλογές που έχουν ξεχωριστή σημασία για τον τόπο μας και την κοινωνία μας θα πρέπει ο κάθε Κύπριος/α να δηλώσει παρόν. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά στις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής δεξιάς και όχι μόνο.

Ιδιαίτερα ο κόσμος της Αριστεράς στην Κύπρο πρέπει να ενισχύσει την θέση του ΑΚΕΛ στην Ευρώπη αφού εκεί δίνονται πολλές μάχες για να μην περάσουν αντιλαϊκές και αντεργατικές θέσεις. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απέδειξε ότι αποτελεί την μοναδική αξιόπιστη δύναμη υπεράσπισης των εργαζομένων αλλά και τον πιο αξιόπιστο φίλο της Κύπρου. Οφείλομαι να την ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούμε τις Ευρωεκλογές αφού πλέον πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συνεπώς, πρώτα ψηφίζουμε, μετά παραλία…

Μιχάλης Κ. Πούρος
Μέλος της Σ.Ε. ΑΚΕΛ Δαλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: